Η Ψηφιακή Πλατφόρμα (ΨΠ) παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας διαμεσικού αφηγηματικού περιεχομένου μέσω του περιβάλλοντος παραγωγής της (διαθέσιμο στο https://www.stsp-create.tuc.gr). Από τεχνικής άποψης το περιβάλλον αυτό είναι μια Εφαρμογή Παγκόσμιου Ιστού (Web Application) η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους δημιουργούς, αφηγητές και συγγραφείς ιστοριών να εγγράφονται στην ΨΠ και να συνθέτουν τις ιστορίες τους μέσω ενός απλού και εύχρηστου γραφικού περιβάλλοντος χρήστη (GUI). Η εφαρμογή έχει υιοθετήσει μια πολυστρωματική, χωροχρονική οργάνωση της διαμεσικής αφηγηματικής εξιστόρησης. Βασικοί πυλώνες αποτελούν η πραγματική ιστορία και τοποθεσία πάνω στους οποίους τοποθετούνται οι επιπλέον ιστορίες του κοινού. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η γενική έννοια του κόσμου (ή του σύμπαντος), δηλαδή ο καμβάς πάνω στον οποίο ξεδιπλώνονται οι ιστορίες, περιορίζεται στα όρια του πραγματικού κόσμου, χώρου και χρόνου.

Η εξιστόρηση ενός πραγματικού ιστορικού γεγονότος από κάποιο έγκυρο και αναγνωρισμένο πρόσωπο ή οργανισμό παρέχεται μέσω του επιπέδου τυπική ιστορία. Μια ιστορία περιγράφεται κατ’ ελάχιστον από ένα τίτλο και μια σύντομη περιγραφή καθώς και από κάποιο χρονικό προσδιορισμό ο οποίος μπορεί να είναι από μια απλή ημερομηνία έως ένα χρονικό διάστημα έναρξης και λήξης της ιστορίας ενώ μπορεί να περιλαμβάνει ένα σύνολο υπο-ιστοριών. Στο πλαίσιο αυτό η ιστορία μπορεί να δομείται από σκηνές, οι οποίες μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους προκειμένου να δημιουργήσουν αλληλουχίες οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να οργανώνονται σε πράξεις. Το περιβάλλον παραγωγής παρέχει πλήρη ελευθερία στο δημιουργό στο να επιλέγει τον τρόπο οργάνωσης της αφήγησής του ανάλογα με τις προσωπικές του προτιμήσεις θέτοντας τους ελάχιστους δυνατούς περιορισμούς.

Ο αφηγητής-δημιουργός έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει την πλοκή (plot) της ιστορίας δημιουργώντας πράξεις, αλληλουχίες σκηνών και σκηνές ακολουθώντας το μοντέλο αφηγηματικής εξιστόρησης που έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο του έργου (δες Μοντέλο δεδομένων). Η δομή της ιστορίας παρουσιάζεται με ένα διάγραμμα πλοκής προσφέροντας στον αφηγητή με άμεσο και απλό τρόπο τη συνολική, εποπτική εικόνα της ιστορίας του. Η βασική δομική μονάδα της αφήγησης είναι η σκηνή η οποία διαδραματίζεται σε μια τοποθεσία και έχει συγκεκριμένο χρονικό προσδιορισμό. Η σκηνή συγκροτείται από ένα συνδυασμό πόρων (resources). Η έννοια του πόρου είναι γενική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη εννοιολογική μοντελοποίηση διαφόρων μέσων (media) όπως βίντεο, ήχος, κείμενο, φωτογραφία, μια ιστοσελίδα, μια ανάρτηση (post) σε ένα κοινωνικό δίκτυο όπως το Facebook και το Instagram, ένα Tweet, ένα “ενεργό” φυσικό αντικείμενο ή μια προγραμματισμένη εκδήλωση tweet (event) και προσδιορίζεται μοναδικά από ένα URI .

Η σύνθεση μιας σκηνής από τον αφηγητή-συγγραφέα πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας υπάρχοντες πόρους ή δημιουργώντας νέους εισάγοντας υλικό (importing) και δημιουργώντας το διάγραμμα ροής της σκηνής. Το διάγραμμα αυτό αποτελείται από κόμβους κάθε ένας από τους οποίους σχετίζεται με έναν ή περισσότερους πόρους και έχει έναν πίνακα μετάβασης ο οποίος περιέχει τους επόμενους κόμβους προς τους οποίους μπορεί να κυλήσει η ροή της σκηνής. Ανάλογη μοντελοποίηση ακολουθείται και για τη μετάβαση από μια σκηνή σε κάποια άλλη, στο πλαίσιο μιας αλληλουχίας σκηνών, ή για τη μετάβαση από την 1η πράξη μιας ιστορίας στη 2η, Κ.Ο.Κ. Το περιβάλλον παραγωγής παρέχει στο δημιουργό αφηγητή τα εργαλεία για την αποτύπωση της ιστορίας του με όποιο τρόπο εκείνος επιθυμεί και καλύπτει τις απαιτήσεις τόσο των απλών όσο και των πιο σύνθετων αφηγήσεων.

Επιπλέον επιτρέπεται σε εξουσιοδοτημένους χρήστες η δημιουργία προωθητικών δράσεων προϊόντων και υπηρεσιών. Οι δράσεις αυτές δημιουργούνται σε συνεργασία με το Διαχειριστή της ΨΠ, εντάσσονται στο πλαίσιο υπαρχόντων ή νέων αφηγηματικών εμπειριών του επιπέδου επιπρόσθετες ιστορίες και αλληλοεπιδρούν με το επίπεδο εξατομικευμένες εμπειρίες. Στόχος είναι η προωθητική δράση να είναι ενταγμένη στο πλαίσιο μιας αφήγησης και ει δυνατόν να αποτελεί μέρος της. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της αφήγησης της Μάχης της Κρήτης και συγκεκριμένα της αποχώρησης του κύριου όγκου των δυνάμεων υπεράσπισης του νησιού από τις ακτές της περιοχής των Σφακίων κατά τις νύχτες της 29ης, 30ης, 31ης Μάϊου και 1ης Ιουνίου, μπορούν να προβληθούν παράλληλα και σημερινές εικόνες (φωτογραφίες, βίντεο) των νότιων ακτών των Χανίων αναδεικνύοντας την απαράμιλλη ομορφιά τους και προωθώντας εμμέσως αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικά το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Κατ’ ανάλογο τρόπο, εξιστορώντας περιστατικά από την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και δείχνοντας τα χωριά, τις διαδρομές και τα απόκρυφα μονοπάτια που ακολουθούνταν και συνδέοντάς τες με φωτογραφίες, βίντεο αλλά και εκδηλώσεις, εκθέσεις, γιορτές του σήμερα επιτυγχάνεται η μετάδοση του προωθητικού μηνύματος με τρόπο διάφανο και διεισδυτικό.